Quan ens volem presentar a una oferta de feina ens envaixen moltes preguntes, però la més recurrent és: com puc preparar una entrevista de treball temporal?

No hi ha dubte que les entrevistes per ser seleccionat per una feina treuen a passejar els nostres temors i fan que estiguem nerviosos. La pressió de fer-ho bé per ser l’elegit ens pot jugar males passades. Per això, anar ben preparat a una entrevista és la millor manera de prevenir errors causats pels nervis.

Passos previs a l’entrevista de feina

El primer pas per arribar a l’entrevista és haver captat l’interès dels/de les reclutadors/es amb un currículum (CV) que destaqui per sobre dels altres. Per això, seria bo que agafessis una mica de temps i el fessis amb cura. Avui dia, hi ha moltes eines per crear un CV original, no les desaprofitis! Només cal que facis una senzilla cerca al teu cercador de referència amb la frase “plantilla per CV en català” o entrar als model de documents que ens facilita el Servei de Política Lingüística d’Andorra.

Ara sí! Un cop hagis aconseguit cridar l’atenció, tocarà preparar-te l’entrevista. Com? Hauràs d’investigar l’empresa, preparar-te les preguntes típiques, assajar i causar una bona impressió.

Les primeres impressions compten en una entrevista de treball temporal?

En general, les primeres impressions expliquen molt per a tot en aquesta vida. Així que causar una bona impressió pot marcar la diferència entre l’èxit i el fracàs d’una entrevista de treball. Per tant, intenta parar atenció als primers minuts d’aquesta.

Com sorprendre en aquesta primera entrevista de feina?

  • Cuida el teu aspecte. No cal que vagis vestit/da amb vestit, però tampoc et presentis com si haguessis acabat de sortir del gimnàs. La imatge personal és cabdal en una entrevista personal.
  • La teva manera de saludar i tractar les persones que t’atenen. Sigues educat/da i saluda totes les persones amb qui tens contacte.
  • La puntualitat. Per descomptat, sigues puntual. Res no donamés mala imatge que algú que arriba tard a una entrevista sense una raó de pes. Si veus que no arribaràs a temps, avisa amb una senzilla trucada telefònica. Tots podem tenir un imprevist!

Un cop superats aquests primers moments, què pots esperar de l’entrevista?

7 Preguntes freqüents en una entrevista de treball temporal

Moltes de les preguntes que et trobaràs inicialment, provindran de la informació que hagis facilitat en el teu CV. Aquestes són algunes de les preguntes més habituals:

1- Explicar la teva experiència en llocs similars
Una pregunta d’especial interès en llocs temporals, ja que a les empreses els agrada comptar amb personal a qui no cal ensenyar des de zero, perquè es tracta de vacants que cal cobrir per un període curt de temps i amb l’agilitat més gran possible. Per tant, la teva experiència prèvia serà una informació que voldran conèixer bé i l’has de tenir en compte mentre estiguis preparant la teva entrevista.

2- El teu nivell d’idiomes
Sobretot, de l’anglès o el francès, ja que és l’idioma que se sol demanar més en llocs de caràcter temporal. Especialment, quan es tracta de treballs en hoteleria, restauració o comerços. Evidentment, és imprescindible tenir un bon nivell de català en ser l’idioma oficial del nostre país.

3- La teva disponibilitat horària
Els llocs d’aquestes característiques solen necessitar flexibilitat horària, per això serà un punt important que cal tractar a l’entrevista.

4- La teva formació
Encara que sigui informació que puguin treure del teu currículum, voldran que els expliquis una mica més el que hagis estudiat i que pugui ser rellevant per al lloc.

5- Habilitats que destacaries de tu mateix
Hauràs de pensar en aquelles qualitats que siguin rellevants per al lloc. Però no n’hi ha prou amb enumerar-les, intenta posar un exemple que demostri que posseeixes aquestes habilitats.

6- Per què creus que una feina temporal és un bon camí per a la teva carrera?
Aquesta és una pregunta de què val la pena preparar-se una resposta. Amb ella, les empreses busquen conèixer les teves intencions i expectatives. No val contestar amb un “és l’única opció que tinc”, sinó que és el moment de demostrar els beneficis que et pot aportar una ocupació d’aquestes característiques al teu desenvolupament: nous sectors, noves formes de treball, nous contactes, noves oportunitats. Donar una raó vàlida farà que et tinguin més en compte per cobrir el lloc.

7- Expectatives salarials
Aquesta és la típica pregunta que et faran a gairebé qualsevol entrevista. Per tant, tingues la teva resposta preparada i no l’evitis.

Les qualitats més valorades per cobrir llocs temporals

Conèixer les habilitats més demandades per a llocs d’aquesta índole t’ajudarà a saber quins aspectes has de ressaltar. Per això, a continuació, et deixem una llista:

  • Flexibilitat i capacitat d’adaptació.
  • Experiència en llocs similars.
  • Capacitat d’aprenentatge.
  • Formació específica.
  • Compromís amb l’empresa.
  • Capacitat d’anàlisi i presa de decisions.
  • Coneixement d’idiomes.
  • Treball en equip.
  • Gestió de l’estrès.

Si consideres que tens alguna o diverses d’aquestes habilitats, procura que el teu/la teva entrevistador/a ho sàpiga. I si creus que falles en alguna, comença a reforçar-la.

Errors que cal evitar en una entrevista de treball temporal

Tenint en compte tot el que t’hem comentat prèviament, creiem que és important fer èmfasi en els errors més habituals que es cometen en entrevistes de treball i que has d’evitar costi el que costi. Serien:

  • Arribar tard. Recorda, si tens un imprevist, avisa.
  • Tenir un aspecte descuidat.
  • Interrompre el teu interlocutor/a.
  • Fer massa preguntes.
  • Presumir dels teus èxits en excés.
  • No ser discret/a.
  • Tenir una mala comunicació no verbal.
  • No desconnectar el telèfon mòbil o qualsevol altre tipus de distracció.

Poden semblar errors obvis a evitar, però es cometen molt sovint. Intenta tenir-los presents i no ser tu qui els cometi.

Ara que ja tens una mica més clar com enfrontar-te a la teva propera entrevista de treball temporal. Estàs preparat per trobar l’oportunitat que busques? Fes-ho des d’aquí.

Comparteix aquesta història, tria la teva plataforma!